خواص چای ترش: 25 فایده شگفت‌انگیز + طرز تهیه و عوارض احتمالی

 خواص چای ترش مثل کنترل فشار خون، کاهش وزن، پیشکیری از کبد چرب، مبارزه با عفونت و سلول‌های سرطانی، حفظ سلامتی قلب، کاهش کلسترول، تقویت سیستم ایمنی، بهبود هضم و کوارش، کاهش قند خون، تقویت حافظه، یه عنوان یک سم زدای قوی و کاهش التهاب به‌خاطر فلاونوئیدها، ویتامین C و اسیدهای ارگانیکی است که به‌طور طبیعی در چای ترش قرمز یافت می‌شوند.

در این مطلب جامع به فواید چای ترش برای سلامتی می‌پردازیم و با کاربردها، مقدار و زمان مصرف آن و عوارض احتمالی چای ترش به‌ویژه در بارداری آشنا می‌شویم. پس با ما در فروشگاه آجیل خشکبار حاجی بادومی همراه باشید تا از مزایای چای ترش برایتان بگوییم. بگذارید یادآوری کنیم که این متن صرفاً جنبه آگاهی‌رسانی دارد و به‌هیچ‌وجه نباید جای داروی تجویزی پزشک را بگیرد.

آیا چای ترش برای سلامتی مفید است؟

بله. چای ترش یا چای هیبیسکوس یا هیبیسکوز سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های قدرتمندی است که از استرس اکسیداتیو و صدمات و بیماری‌های ناشی از انباشت رادیکال‌های آزاد در بدن جلوگیری می‌کنند. از خاصیت چای ترش می‌توانیم به خاصیت ضدسرطانی، ضد باکتری و ضد فشار خون و همچنین کمک به کاهش چربی خون و قند خون، لاغری، سلامت کبد و قلب اشاره کنیم.

خواص چای ترش

مهمترین خواص چای ترش برای سلامتی

از خواص چای ترش می‌توانیم به کنترل فشار خون، کلسترول و قند خون، جلوگیری از کبد چرب، کمک به لاغری، سلامت قلب، خاصیت آنتی‌باکتریال و تقویت سیستم ایمنی اشاره کنیم.

برای آشنایی با 25 خاصیت چای ترش برای سلامتی با ما در این بخش همراه باشید.

1. خواص چای ترش برای کبد

مطالعات نشان داده‌اند که چای ترش می‌تواند به سلامت کبد و عملکرد صحیح آن کمک کند. در اینجا باید به فواید چای ترش برای کبد چرب هم اشاره کنیم. نوشیدن مداوم چای ترش می‌تواند با جلوگیری از تجمع اسید چرب در کبد، عملکرد کبد را بهبود دهد و از ابتلا به بیماری‌های کبد و کبد چرب پیشگیری کند.

2. خواص چای ترش برای لاغری و کاهش وزن

چای ترش مقدار فراوانی پلی فنول، فلاونوئید و ترکیبات فنولیک دارد. بنابراین چای ترش برای لاغری می‌تواند مفید باشد زیرا این ترکیبات، در صورت مصرف منظم، سبب کاهش وزن و پیشگیری از چاقی می‌شوند. چای ترش با افزایش متابولیسم چربی و بهبود هضم نیز به لاغر شدن کمک می‌کند.

کاهش اشتها از مزایای چای ترش

کنترل اشتها یکی از فواید چای ترش قرمز برای لاغری است این نوشیدنی می‌تواند با اثرگذاری بر عملکرد هورمون‌های کنترل اشتها یعنی گرلین و لپتین سبب کاهش اشتها و احساس گرسنگی شود.

مقدار مصرف چای ترش برای لاغری

برای استفاده از خواص چای ترش برای لاغری پیشنهاد می‌کنیم بعد از هر وعده غذا یک فنجان چای ترش بنوشید.

فواید چای ترش برای لاغری

3. ترکیبات گیاهی چای ترش و کمک به پیشگیری از سرطان

بهبود سوخت‌وساز بدن، کاهش استرس، رفع بی‌خوابی، خاصیت ضدالتهابی، جوانسازی پوست و پیشگیری از سنگ کلیه و سرطان هم از دیگر خواص چای ترش هستند.

یکی دیگر از فواید چای ترش قرمز پیشگیری از ابتلا به سرطان است. چای ترش با مقدار زیادی پلی‌فنول، خواص ضدسرطانی قدرتمندی دارد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند که عصاره گیاه هیبیسکوز (که چای ترش با دم کردن آن تهیه می‌شود) می‌تواند از رشد سلول‌های سرطانی پستان، معده و پوست جلوگیری کند.

4. چای ترش سرشار از آنتی‌اکسیدان

مصرف چای ترش برای پیری زودرس، بیماری‌های مزمن و سرطان مفید است. همان‌طور که گفتیم بخش زیادی از مزایای چای ترش برای سلامتی به خاطر وجود آنتی‌آکسیدان‌ها است. گیاه هیبیسکوز سرشار از پلی‌فنول‌ها، به‌خصوص آنتوسیانین‌ها، ویتامین C و بتاکاروتن است. این ترکیبات جلوی استرس اکسیداتیو را گرفته و از آسیب سلول‌های بدن ممانعت می‌کند. با توجه به خواص چای ترش حتما آن را در برنامه غذایی خود قرار دهید.

5. فواید چای ترش در کاهش رشد باکتری‌ها

مطالعات نشان داده‌اند که چای ترش خاصیت ضد میکروبی دارد و به ممانعت از فعالیت باکتری‌ها کمک می‌کند. به همین دلیل یکی از چندین خاصیت چای ترش جلوگیری از عفونت مجاری ادراری است.

6. کاهش التهابات با مصرف چای ترش

التهاب نقش پررنگی در ابتلا به بیماری‌های مثل آلزایمر، سرطان، بیماری قلبی، آسم و آرتروز دارد. مطالعات انسانی معدودی نشان داده‌اند که چای ترش می‌تواند خاصیت ضدالتهابی داشته باشد.

خواص چای ترش برای قلب

7. خواص چای ترش برای قلب

کاهش فشار خون یکی از موثرترین خواص چای ترش برای فشار خون و قلب است. البته باید از مصرف همزمان چای ترش با داروهای فشار خون خودداری کنید.

فشار خون بالا به مرور زمان بر قلب فشار می‌آورد و ریسک بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. از فواید چای ترش برای قلب این است که با کاهش فشار خون و کلسترول به سلامت قلب کمک می‌کند.

خاصیت چای ترش در بهبود چربی خون

خواص چای ترش برای چربی خون هنوز با قطعیت ثابت نشده است اما بعضی تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف چای ترش برای کاهش چربی خون موثر است.

8. خواص چای ترش برای فشار خون

یکی از موثرترین و معروف‌ترین مزایای چای ترش خاصیت آن برای پایین آوردن فشار خون است. آنتوسیانین موجود در این چای سبب گشادی عروق خونی شده و از پرفشاری خون می‌کاهد.

علی‌رغم فواید چای ترش برای فشار خون، بهتر است در صورتی که داروی فشار خون مصرف می‌کنید از مصرف چای ترش برای فشار خون خودداری کنید تا تداخل دارویی پیش نیاید.

9 کاهش کلسترول از خواص چای ترش برای سلامتی

مصرف مداوم چای ترش می‌تواند منجر به افزایش کلسترول خوب یا HDL و کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون یا LDL شود. اگرچه همان‌طور که پیش‌تر هم گفتیم شواهد علمی در این مورد کافی نیست.

خواص چای ترش برای فشار خون

10. فواید چای ترش برای قند خون و بیماران دیابتی

مصرف چای برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود. این نوشیدنی ممکن است تداخل دارویی ایجاد کند. قبل از گنجاندن چای ترش در رژیم غذایی روزانه حتماً با پزشک مشورت کنید.

کمک به تنظیم قند خون یکی دیگر از خواص چای ترش است زیرا این نوشیدنی با جلوگیری از فعالیت آنزیم‌های پانکراس و روده از تجزیه کربوهیدارت‌ها در روده کوچک ممانعت می‌کند. بنابراین می‌توانید از چای ترش برای جلوگیری از بالا رفتن قند خون و تجزیه بیش‌ازحد انسولین کمک بگیرید.

11. تقویت سیستم ایمنی از خواص چای ترش

یکی از مزایای چای ترش داشتن ویتامین C و تقویت سیستم ایمنی است. مصرف چای ترش می‌تواند از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا یا انواع عفونت‌ها پیشگیری کند.

12. چای ترش غنی از ویتامین‌ها و مواد مغذی

چای ترش سرشار از ویتامین C و ویتامین K، مس و پتاسیم و آنتوسیانین است. همچنین، فسفر، ویتامین A و منیزیم هم در آن یافت می‌شود.

13. معجزه چای ترش در بهبود هضم و عملکرد گوارش

نوشیدن چای ترش پس از صرف غذا برای هضم غذای سنگین مفید است و به رفع نفخ کمک می‌کند.

فواید چای ترش

14. پیشگیری از سنگ کلیه از مهمترین خواص چای ترش

چای ترش برای کلیه هم مفید است. مطالعات نشان داده‌اند که هیبیسکوس ادرارآور است و می‌تواند از تشکیل کریستال‌های کلسیم و تبدیل آن‌ها به سنگ‌ کلیه جلوگیری کند. البته تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

خاصیت چای ترش برای درمان عفونت‌های ادراری هم خوب است و با خاصیت ادرارآور به کلیه‌ها برای دفع نمک‌ها و مایعات اضافی کمک می‌کند.

15. فواید چای ترش برای زنان

خانم‌ها هم می‌توانند از معجزه چای ترش بهره بگیرند.

مزایای چای ترش در دوران پریود

چای ترش برای درمان قاعدگی نامنظم، شروع پریود و کاهش علائمی مثل دردهای شکمی و نوسانات خلقی مفید است. با این حال، برای اثبات قطعی این موضوع، به تحقیقات بیشتری نیاز است.

خواص چای ترش در بارداری

چای ترش برای زنان باردار باید با احتیاط مصرف شود چون شواهد کافی در مورد ایمنی کامل مصرف چای ترش در دوران بارداری وجود ندارد. چای ترش حاوی ترکیباتی شبیه به استروژن گیاهی یا همان فیتواستروژن‌ است و ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.

فواید چای ترش در شیردهی

بر اساس برخی دیدگاه‌های طب سنتی چای ترش ممکن است به افزایش شیر مادر کمک کند. اما دقت کنید که  این ادعا هنوز پشتوانه علمی چندانی ندارد. بنابراین، توصیه می‌کنیم قبل از مصرف چای ترش در دوران شیردهی، حتماً با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

خواص چای ترش برای زنان

16. فواید چای ترش برای مردان

درباره نقش چای ترش در سلامت تناسلی مردان تحقیقات کمی انجام شده است. بعضی پژوهش‌ها حاکی از خاصیت چای ترش برای هورمون‌های مردانه و کیفیت اسپرم هستند.

17. خواص چای ترش برای درمان سرماخوردگی

چای ترش مقدار زیادی ویتامین C دارد پس سیستم ایمنی را تقویت کرده و به مبارزه با عفونت‌ها، و تسکین گلودرد و بدن درد در سرماخوردگی کمک می‌کند.

18. خواص چای ترش برای پوست

چای ترش از پیری زودرس و چروک پوست جلوگیری می‌کند. خاصیت مرطوب‌کننده دارد و با خواص ضدالتهابی‌اش، التهاب و قرمزی پوست را کاهش می‌دهد.

دیگر خواص چای ترش برای پوست به‌خاطر وجود اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHAs) است که آن را به یک لایه‌بردار طبیعی تبدیل کرده است. این نوشیدنی به کنترل چربی و پیشگیری از آکنه و درمان زخم‌های موضعی نیز کمک می‌کند.

19. فواید چای ترش برای مو

گیاه هیبیسکوس می‌تواند به افزایش رشد مو و کاهش ریزش مو کمک کند.

20. تقویت حافظه از خواص چای ترش

خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی چای ترش ممکن است برای تقویت حافظه و عملکرد شناختی مفید باشد.

خواص چای ترش برای پوست

21. تقویت اعصاب و کمک به کاهش استرس و اضطراب با نوشیدن چای ترش

کاهش اضطراب و استرس، پیشگیری از افسردگی و رفع بی‌خوابی هم از فواید چای ترش قرمز برای سلامتی هستند.

22. چای ترش یک سم‌زدای طبیعی

خاصیت سم‌زدایی چای ترش به‌طور غیرمستقیم و از طریق کمک به عملکرد بهتر اندام‌های دفع‌کننده سموم، مثل کبد و کلیه، عمل می‌کند.

23. خواص چای ترش در تسکین گرفتگی عضلات

چای ترش گرم ممکن است به کاهش درد و گرفتگی عضلانی کمک کند.

24. چای ترش ضد تشنگی

چای ترش به دلیل طبع سردی که دارد به خنک کردن بدن و رفع عطش و تشنگی مفرط کمک کند.

25. افزایش استروژن با چای ترش

چای ترش حاوی استروژن گیاهی یا فیتواستروژن است و سطح استروژن بدن را بالا می‌برد. به همین علت است که مصرف چای ترش در طول بارداری توصیه نمی‌شود.

خواص چای ترش در طب سنتی

خواص چای ترش در طب سنتی

ترکیب چای ترش با مواد دیگری مثل عسل، دارچین، چای سبز و عناب در طب سنتی فواید زیادی دارد. خواص چای ترش در طب سنتی عبارتند از: تقویت ایمنی، چربی‌سوزی، تسکین گلودرد و سرفه، کاهش خستگی، بهبود گوارش، پاکسازی و سم‌زدایی بدن و خاصیت آرامش بخش.

ارزش غذایی چای ترش

به‌طور کلی ارزش غذایی هر 100 گرم چای ترش شیرین‌نشده به این شرح است:

  • کالری: 0
  • چربی کل: 0
  • کربوهیدارت: 0
  • آهن: 4.5 میلی‌گرم
  • ویتامین ث: 12 میلی‌گرم

طبع چای ترش

طبع چای ترش

چای ترش طبع سرد و خشک دارد و برای افراد گرم مزاج مفید است.

بهترین روش‌های مصرف چای ترش: چای ترش فراتر از یک نوشیدنی!

برای استفاده از خاصیت‌های گیاه هیبیسکوز لازم نیست حتماً آن‌ را به صورت چای ترش مصرف کنید. می‌توانید از چای ترش برای تهیه شربت و نوشیدنی‌های خنک استفاده کنید یا خود گل آن را به انواع آبمیوه، اسموتی، دسر و سس اضافه نمایید. گیاه هیبیسکوز به صورت تازه، خشک، پودر و عصاره عرضه می‌شود.

طرز تهیه چای ترش

برای تهیه چای ترش یک قاشق غذاخوری چای ترش را در 400 میلی‌گرم یا یک‌ونیم فنجان آب جوش دم کنید و بگذارید 5 دقیقه بماند. می‌توانید به آن کمی عسل هم اضافه کنید.

آیا مصرف چای ترش برای همه‌ی افراد ایمن است؟

به عقیده کارشناسان همه افراد می‌توانند چای ترش را به صورت دمی یا چای کیسه‌ای، به برنامه غذایی خود بگنجانند، اما پیش از آن بهتر است با پزشک مشورت کنند تا از عدم تداخل دارویی مطمئن شوند.

عوارض چای ترش

عوارض احتمالی نوشیدن چای ترش: چای ترش برای چه کسانی ضرر دارد؟

اگر می‌پرسید «چای ترش ضرر هم دارد؟» باید بگوییم نوشیدن آن معمولاً با عوارض جانبی خاصی همراه نیست. با این حال، گاهی ممکن است با عوارض منفی زیر همراه باشد:

  • چای ترش ممکن است بر سطح استروژن اثر بگذارد پس زنان باردار و شیرده بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند.
  • مصرف این نوشیدنی ممکن است سبب افت فشار و قند خون شود.
  • چای ترش خاصیت ادرارآور دارد و مصرف همزمانش با داروهای مدر ممکن است مضر باشد.

حساسیت به چای ترش

عده‌ای ممکن است به چای ترش واکنش آلرژیک نشان دهند. اگر به گل هیبیسکوز حساسیت دارید بهتر است از مصرف آن پرهیز کنید.

تداخل دارویی

مصرف چای ترش ممکن است با بعضی داروهای خاص تداخل ایجاد کند:

  • داروهای ادرارآور
  • داروی فشار خون یا دیابت
  • داروهای ضد بارداری
  • داروهای هورمونی مربوط به یائسگی

مضرات مصرف چای ترش در زنان باردار

چای ترش برای زنان باردار

مراقب عوارض چای ترش در بارداری باشید. پیش از مصرف چای ترش برای مقاصد درمانی در دوران بارداری و شیردهی باید با پزشک مشورت کنید. فیتواستروژن‌های موجود در این چای می‌تواند سبب زایمان زودرس شود. همچنین مصرف چای ترش برای کودکان زیر 12 سال هم باید با تجویز پزشک باشد.

آسیب به کبد

علی رغم فواید چای ترش برای کبد، مصرف این نوشیدنی در مقادیر زیاد ممکن است باعث آسیب کبد شود.

مضرات چای ترش برای لاغری

مصرف غیراصولی و بیش‌ازحد چای ترش برای کاهش وزن ممکن است باعث اختلال در جذب مواد غذایی، کم‌آبی بدن، کاهش قند خون و پایین آمدن فشار خون شود.

مضرات چای ترش برای معده

نوشیدن چای ترش یا معده خالی باعث افزایش اسید معده و رفلاکس می‌شود.

مضرات چای ترش برای کلیه

مصرف بیش از حد چای ترش ممکن است با افزایش ادرار، فشار بیشتری به کلیه‌ها وارد کند؛ این برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی مناسب نیست. همچنین می‌تواند باعث بر هم خوردن تعادل الکترولیت‌ها و کم‌آبی بدن شود.

چای ترش و کبد چرب

عوارض چای ترش برای بیماران قلبی

صرفنظر از فواید چای ترش قرمز، نوشیدن ممکن است در بیماران قلبی به اختلال در ریتم قلب یا آریتمی، تداخل دارویی و یا افت شدید فشار خون منجر شود.

چای ترش و احتمال یبوست

چای ترش با افزایش ادرار و کم آب کردن بدن ممکن است باعث بروز یبوست شود.

میزان مجاز مصرف چای ترش در روز

برای بهره‌گیری از فواید چای ترش حفظ اعتدال حرف اول را می‌زند. کارشناسان توصیه می‌کنند که مقدار مجاز مصرف چای ترش باید حداکثر 2 تا 3 فنجان در روز باشد.

بهترین زمان مصرف چای ترش

بعد از صرف غذا یا قبل از خواب بهترین زمان برای مصرف چای ترش است.

زمان مصرف چای ترش

سوالات متداول در خصوص خواص چای ترش

در پایان این مقاله درباره فواید سلامتی چای ترش یا چای هیبیسکوز به چند پرسش رایج پاسخ می‌دهیم:

چه وقت چای ترش بخوریم؟

می‌توانید این نوشیدنی را در هر ساعتی از شبانه روز مصرف کنید. برای هضم غذا و کاهش فشار خون بهتر است آن را بعد از غذا بنوشید. مصرف این نوشیدنی بدون کافئین قبل از خواب هم سبب بهبود کیفیت خواب می‌شود.

آیا مصرف چای ترش در دوران بارداری مجاز است؟

توصیه می‌شود مصرف چای ترش در دوران بارداری محدود باشد زیرا ممکن است باعث کاهش فشار خون یا انقباضات رحمی شود که برای بارداری خطرناک باشد.

آیا نوشیدن چای ترش باعث افزایش متابولیسم می‌شود؟

چای ترش با خاصیت انتی‌اکسیدانی خود بر متابولیسم و سوخت و ساز بدن تاثیر ملایمی دارد. خواص چای ترش برای متابولیسم به این صورت است که با مبارزه با استرس اکسیداتیو سبب سوخت و ساز کارآمدتر بدن می‌شود.

 مقدار مجاز مصرف چای ترش برای فشار خون چقدر است؟

مطالعه‌ای بالینی نشان داده که نوشیدن چای ترش تهیه‌شده با ۱ قاشق غذاخوری گل هیبیسکوس (۱۰ گرم) در ۵۰۰ میلی‌لیتر آب جوش، روزانه دو بار بعد از غذا به مدت ۴ هفته می‌تواند فشار خون را بهبود ببخشد. با این حال، پیش از مصرف چای هیبیسکوس برای اهداف درمانی با پزشک مشورت کنید.

خاصیت چای ترش

چای ترش را چقدر می‌توان نگهداری کرد؟

گل‌های خشک این گیاه تا یک سال در ظرف دربسته و در محل خشک و خنک سالم می‌ماند.

چای ترش برای چه کسانی ضرر دارد؟

نوشیدن این چای برای کسانی که فشار خونشان پایین است، خانم‌های باردار و شیرده و افرادی که داروهای خاصی مصرف می‌کنند، ممکن است مضر باشد.

آیا خوردن چای ترش قبل از خواب توصیه می شود؟

بله. خاصیت چای ترش به داشتن خواب عمیق‌تر و بهتر کمک می‌کند.

آیا خوردن چای ترش ناشتا توصیه می شود؟

چای ترش اسیدی است و مصرف آن به صورت ناشتا برای معده مضر است. همچنین ممکن است سبب افت فشار و قند خون شود.

 مصرف چای ترش ناشتا

آیا می‌توان چای ترکیبی با چای ترش تهیه کرد؟

بله. می‌توانید آن را با انواع گیاهان و میوه‌های خشک مثل زنجبیل، دارچین، به لیمو و عناب دم کنید.

آیا نوشیدن چای ترش باعث ایجاد لکه روی دندان‌ها می‌شود؟

خیر. اما برای احتیاط بهتر است پس از مصرف دهان خود را بشویید.

چای ترش رو با چی بخوریم؟

می‌توانید چای ترش را با نبات یا عسل و کمی آب لیمو ترش میل کنید.

خواص چای ترش با دارچین

تقویت سیستم ایمنی، کاهش وزن، چربی‌سوزی و کاهش قند خون از خواص چای ترش با دارچین است.

خواص دمنوش ترکیبی چای ترش

 

منبع: tuasaude, health.clevelandclinic

خرید دمنوش

مقالات مرتبط

نظرات